28 Nisan 2012 Cumartesi

2B’den önce 2B’den sonra

2-B arazilerinin satış bedeli; yasa taslağına göre taşınmaz, belediye ve mücavir alan içindeyse, bin metrekareye kadar olan kısmı rayiç bedel ve emlak vergi değerinin toplamının yarısı üstünden satılacak. Bin metrekareyi aşan kısım içinse rayiç bedel üstünden rakam belirlenecek. Büyükşehir sınırları içindeki satışta peşin ödeme yapmak isteyenlere yüzde 20 indirim yapılacak. “2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı biliniyor” diyor hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu ve ekliyor: “Bu da kredi tarafına ciddi bir canlılık getirecek.”

Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla yeni konut alanları da ortaya çıkmış olacak. Bu aşamada inşaat sektöründe yer alan firmalar devreye girecekler.  Bölgelerde yeni yapılanmaya gidilerek yeni şehircilik anlayışında modern binalar yapılacak. Bunun da inşaat sektörüne ciddi canlılık getirmesi bekleniyor. İndirim vatandaşın cebine  ne kadar yansıyacak?

Yasanın etki edip etmeyeceği merak edilen konuların başında ise indirimin gayrimenkul geliştiricilerin üreteceği konut projelerine, dolayısıyla vatandaşın cebine yansıyıp yansımayacağı geliyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’den Cansel Turgut Yazıcı, kayda değer bir değişim olacağını düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor: “Keşke olsa, o durumda arazi üretimi ve maliyeti düştüğü için birçok proje geliştirilebilir. Böylece halkın daha ucuz konuta ulaşma imkanı doğar.” Özgür Yirik de Yazıcı ile aynı kanaatte.  Yirik’e göre 2B arazilerinin satışındaki indirim ilk başta bu arazilerin hak sahiplerine yarayacak. Ancak arsa sahipleri indirim oranının araziyi başka bir inşaat firmasına satarken yansıtmayacak. Ancak bu durumun inşaat firmalarına ikincil etkileri olabilir. “Bildiğiniz gibi İstanbul’da ve diğer büyük şehir sınırları içerisinde arsa üretmek çok zor. Dolaylı yoldan da olsa bu arsaların satımıyla piyasaya yeni araziler sunulmuş olunuyor” diyor Yirik. TNL Gayrimenkul Geliştirme Kurucu Ortağı Emre Yazıcı’ya göre ise geliştiricilere fayda sağlayacağı, bunun da tabana kadar yayılacağını düşünmek yanlış. Çünkü bunun olabilmesi için piyasayı domine edecek kadar kaynak, yani sektöre arazi sürmek lazım. O da mümkün değil. Ahmet Kurşunlu ise 2-B arazilerinde uygulanacak peşin ödeme indiriminin inşaat maliyetlerinde önemli yer tutan arsa payını düşüreceği kanaatinde. Bu da üretici firmaların konut satış fiyatlarını makul seviyede tutabilmelerini sağlayabilir. Böylece bölgedeki projelerden konut almak isteyenler, uygun fiyata konut edinme fırsatı elde edebilir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa