17 Nisan 2012 Salı

Alım için bu seviye uygun mu?

Alım için bu seviye uygun mu?



FED’den gelen açıklamalarla yön bulmaya çalışan altın haftanın son işlem gününü kayıpla kapattı.

Bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi 1.690 – 1.700 ONS/$ direnci aşılmadığı müddetçe çıkış süreci tepkide öteye gitmeyecekti. Nitekim altındaki fiyatlanma beklentimiz doğrultusunda gerçekleşti.

FED’in şifreleri..

Bu sefer Avrupa’dan başlayalım. Borç krizinin derinleşmesiyle birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın yeniden tahvil alım programı başlatması bekleniyor. Burada yeni tur ucuz para verilmesinden ziyade kısa vadeli tahvil alımlarının olabileceği yönünde tahminler oldukça fazla. Şubat ayında son kez ucuz kredi sağlayan ECB’nin bundan sonraki süreci tam anlamıyla papatya falına dönebilir. ECB’nin güç dengesi açısından yetersiz kalması başka fon arayışına girilmesine neden olacaktır.

Şimdi ABD’ye dönelim. FED’in QE3 konusunda en ufak bir sinyali yok. Bernanke’nin yaptığı açıklamalarda mali istikararın kritik olduğunu belirtmesi ve mali politikalarında en az para politikaları kadar önemli olduğunu açıkladı. FED Başkanı krizden çıkabilmenin tek yolunun QE3 ve beraberindeki para politikaları ile yeterli olmayacağını beraberinde mali politikalarında istikararlı bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İşin özü sadece bedava para ile krizin ABD tarafında çözülmeyeceğini belirtti.

Değerli yatırımcılar ABD ve Avrupa coğrafyasındaki süreçte günden güne farklılılarların oluşması muhtemel. Özellikle Avrupa’da mevcut olan borçlanma krizi altın fiyatları açısından dalgalanmaya neden olacaktır. Bu süreçte destek ve direnç aralığında dalgalanma süreci dikkate alınmalıdır.

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan yukarı yönlü harekette 1.690 - 1.700 ONS/$ direncinin aşılamaması yeniden satışlar sürecini beraberinde getirdi. Yükseliş yönlü bir hareketin kalıcı olarak sağlanabilmesi için mutlak suretle 1.690 – 1.700 ONS/$ seviyesinin üzerinde hareket edilmesi gerekmektedir.

Bu hafta içinde 1.640 ONS/$ seviyesi üzerinde kalmamız yeniden 1.690 – 1.700 ONS/$ direncine yönelik ataklara neden olacaktır.

Şahsi görüşüm 1.640 üzerinde kaldıkça alım yönündeki pozisyonların 1.690 – 1.700 ONS/$ direncine kadar korunması fayda sağlayabilir. Ancak bu seviyenin yeniden satış üretme riski göz önüne alınırsa riski azaltmak açısından pozisyonların bir kısmının kapatılmasını tavsiye etmekteyim.

Şayet 1.640 ONS/$ seivyesinin altındaki bir harekette yeniden alım yönünde pozisyon açmak için 1.620 – 1.610 ONS/$ desteği beklenmelidir. Bu seviyeden açılacak pozsiyonlarda beklentimiz yönünde tepki alınlarının gelmesi halinde ONS başına 30-70 $ lık bir getiri söz konusu olabilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta

Aşağıda yönlü harekette 1.620 – 1.610 ONS/$ destek bandı önemle takip edeceğimiz bölge. Bu bölgenin kırılması halinde stoplu durmak (zararı durdur) sağlıklı bir yol olacaktır. Bu seviye aynı zamanda 3,5 yıllık yükselen kanalın trend desteğine denk geldiğinden kırılması halinde satış baskısı ivme kazanabilir.

TL/Gram ile ilgili

Değerli dostlar $/TL kuru önemli olmakla birlikte yukarı yönlü harekete 97- 98 bandı dikkatle takip edeceğimiz seviye. Özellikle 1.690 – 1.700 ONS/$ bandı aşılmadığı müddetçe altında TL /Gram bugünlerde 97-98 bandı fiyatlanmaya devam edecektir. Alım yönünde pozisyon açmak isteyen yatırımcılarımız için 1.640 ONS/$ bölgesi altında hareketin oluşması halinde 93- 94 bandı kısa vadede uygun olacaktır.

Burada 1.690 – 1.700 ONS/$ direnç seviyesi yukarı yönde kırılmazsa mevcut alım pozisyonlarında sat /al önerimiz devam ediyor. Yeniden alım yönünde pozisyon açmak için kademli olarak 95-93 aralığı kısa vadede uygun görünüyor.

Sonuç olarak yeniden hatırlatmak yerinde olacaktır. 1.690 – 1.700 ONS/$ direncinin durumuna göre mevcut pozisyonların gözden geçirilmesi gerekiyor.Şayet bu bandı aşabilirsek o zaman altın için yukarı trendin devamından söz edebiliriz.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa