24 Nisan 2012 Salı

Deri mühendisliği

Türkiye'de sadece Ege Üniversitesi bünyesinde bulunan Deri Mühendisliği Bölümü'nün temeli E.Ü. Ziraat Fakültesi bünyesinde 1960 yılında kurulan "Lif Teknolojisi Kürsüsü" ne dayanmaktadır. İlerleyen dönemlerde bölüm sırasıyla; "Tekstil Maddeleri ve Deri Teknolojisi Kürsüsü", "Deri ve Lif Teknolojisi Anabilimdalı", "Deri Teknolojisi Bölümü" ve 1999 yılında Mühendislik Fakültesine bağlanarak "Deri Mühendisliği Bölümü"'ne dönüştürülmüştür. Bölüm halen ülkemizde, Deri Mühendisliği alanında Lisans ve Lisansüstü düzeyde eğitim veren tek akademik kuruluştur.

Eğitim süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl süreli "İngilizce Hazırlık Programı" uygulanır. Eğitim süresince; Fizik, Kimya, Matematik, Deri Histolojisi, Ham Deri, Deri Kimyası, Tabaklama Maddeleri, Deri Yardımcı Maddeleri, Deri Bitim İşlemleri, Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri, Deri Analizi ve Kalite Kontrol, Deri Atıkları ve Değerlendirilmesi, Kürk İşleme Teknikleri, İşletme Organizasyonu ve Personel Yönetimi gibi dersler verilir. Okutulan derslerin %60’ı teorik, %40'ı pratik olarak verilmektedir. Ayrıca, 3. sınıfın sonunda 60 günlük yaz stajı vardır.

Bölümün başlıca amacı; Türk Deri Endüstrisinin gereksinim duyduğu günümüz modern teknolojisini kullanabilecek ve AR-GE çalışmaları yapabilecek, sektörün sorunlarını bilimsel, teknik ve teknolojik anlamda çözebilecek, modaya uygun yeni ürünler geliştirebilecek nitelikte Deri Mühendislerini yetiştirmektir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa