28 Nisan 2012 Cumartesi

Petrollerimiz uluslararası sermayenin oluyor

Petrollerimiz uluslararası sermayenin oluyorAKP, Türk petrollerini yabancı petrol şirketlere açacak düzenlemeyi sessiz sedasız Bakanlar Kurulu'na getirdi.
Yasayla ilgili açıklama yapan Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi; “Bildiğiniz gibi 4 yıl kadar önce sayın Cumhurbaşkanı'nın geri çevirdiği, konu üzerinde 4 maddesini çevirdiği, Bakanlar Kurulu'na sunduk ve imzaya açıldı. Önümüzdeki hafta içinde de zannediyorum TBMM'ye aktarılacaktır, ilgili komisyonlar vasıtasıyla Genel Kurul'un onayına sunulacaktır.”

Hükümet 2007 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği petrol yasasında, değişiklik yaparak yeniden gündeme getirdi.
Yıldız, şöyle devam etti; “Hem denizlerde hem karada bu tür faaliyetleri arttırabilmek ve uluslararası sermayeye de daha hızlı açabilmek açısından ve yerli ortaklarla gerçekleştirebilmek açısından bir kanun tasarısında bir değişikliğe gidiyoruz.”

Yeni düzenlemeyle Türk petrolleri yabancı petrol şirketlerine açılacak. TPAO'nun yetkilerinde de kısıtlamaya gidileceğini belirten Bakan Yıldız; “Burada gerçek yatırımcının önünü açan ama eğer varsa "çantacı" diye tabir ettiklerimizin de önünü kapatan bir sistem haline geliyor. Aynen madencilikte yaptığımız; rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında yaptığımız gibi” dedi.

2007 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "Türkiye güvenliğini tehlikeye attığı" gerekçesiyle veto ettiği yasada, "milli menfaatlere uygunluk" hükmü AKP hükümeti tarafından kaldırılmıştı. Veto edilen yasada yabancı petrol şirketlerinin yanı sıra yabancı devletlere de Türk petrolünü arama, işletme, mülk edinme imkanları tanımıştı.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa