6 Mayıs 2012 Pazar

Bloglarda Seo Yapmak

StumbleUpon Bu yazımızda sizlere bloglarda seo yapma konusunda müthiş teknikler göstereceğiz. İster kurumsal ister kişisel blog olsun kullanıcılarınızın tekrar sitenize gelmelerini istiyor ve yüksek hit almak istiyorsanız Seo bu konuda kaçınılmaz bir unsurdur. Ancak pek çok blog sahibi mükemmel e yakın içeriğie sahip olmasına rağmen Arama Motoru Optimasyonu konusunda pek bir bilgisi olmamasından dolayı bloguna yeterli derecede kullanıcı çekememektedir. Eğer sizde bunlardan biri olmak istemiyorsanız bu yazı büyük bir dikkatle okuyun. Yazıyı kolay bir şekilde anlayıp uygulamanız için alt başlıklar kullanacağız.



Henüz yazıya geçmeden, eğer blogunuz veya siteniz varsa ve seo yapmak istiyorsanız ÜCRETSİZ bir şekilde seo yapmak için mutlaka BilgiSpot-SEO yu deneyin…
Site Tasarımı Nasıl Olmalı?

Sizin en sevdiğiniz renkleri blogunuzda kullanmanız yanlış olacaktır. Örneğin; bir oyun blogunun renk tonlaması koyu olabilir keza bu oyun sitelerine çok yakışır ama bir sağlık sitesinde nasıl duru bir düşünün. Bu yüzden renk ve tonlamaları seçerken dikkat edin. Eğer bu konuyla ilgili bir bilginiz yoksa sizin sitenizin kategorisindeki diğer sitelere bakıp onlardan ilham alın. Ayrıca lütfen Site Tasarımı ve Kodlaması Nasıl Olmalı? ya gözatın.
Sitenizde RSS Kullanımı

Mutlaka sitenizde RSS kullanmalısınız. Bunun için FeedBurner i kullanabilirsiniz. Ayrıca;

Sitenizde RSS butonları olmalıdır. Bir kullanıcınız sitenizi beğendiğinde sitede bir RSS butonu arar. Bu yüzden mutlaka bir RSS butonu bulunmalı (Zaten artık hemen her tasarımda var).

Sitenize RSS e-posta abone olma formu koymak çok akullıca olur. Bu sayede bu bölüme kullancılarınızın e-posta sını yazar ve abone olur. Bu sayede siz her yazı yazdığınızda e-posta sına bir bildirim gider.

Unutmayınki sitelere gelen hitin büyük bir oranı RSS üzerinden gelmektedir.
Özgün Bir Tema Kullanın

Arama motoru botları sitenizi tararken kodalrla birlikte tarar. Eğer siz özgün bir tema kullanmazsanız tıpkı bir kopya içeriği sitenize eklemiş gibi olacaksınız. Buda sizin Arama Motorlarında üst sıralarda yer almanızı engelleyecktir. Çok cüzzi bir miktar la kendinize özel bir tema yaptırmanız çok yararlı olacaktır.

Özellikle blogu açtığınızda verilen temayı kullanmanız sitenizin bitmesi demektir. Para vermek istemiyorsanız bile internetten gayet şık ücretsiz temalar bulabilirsiniz.
Devamını Oku Eklentisi Kullanma

Herkese devamını oku özelliğini tavsiye ediyoruz. Ama nasıl kullanacaksınız?

Kullanırken; devamını oku dan ilgi çekici ancak yazıyla ilgili olmayan birşeyin olmadığı kısa bir özet yamanız iyi olacaktır ( Bunu kesinlikle RSS de de kullanmalısınız. Bu şekilde kullanıcılarınızın ilgisini çekip yazınızı okumanıza teşvik edersiniz ).
Yazılarınız Nasıl Olmalı?

Mesela yazılarını çok severek okuduğunuz bir blogcu var. Ama bu blogcu tek paragrafta bir sürü cümle kuruyor. Bunu okuması hem gözü yorar hemde gözünüzü ekrandan ayırdığınız anda kaldığınız yeri bulmanız çok güç olacaktır. Veya bu blogcu tek cümlede bir sürü şey anlatmakta yani; uzun uzun cümleler kurup sizi yoruyor. Bu o blogcu nun kullanıcılarında azalma olmasına neden olmaktadır.

Mutlaka Seo lu Yazı Yazma konumuzu okuyun.

Yazınızı yazarken dilimizi güzel kullanmalısınız. Bu hem okuyucularınızda bu yazıya çok emek harcandığını uyandırır. Hemde ileride kelimelerin düzgün kullanılmasının Seo da etkili olacaktır.

Yazılarınızı yazdıktan sonra mutlaka okuyun.
Mutlaka Navigasyon Kulanın

Eğer blogunuz asıl sitenizin bir parçası ise sadece anasayfanıze link vermeyin. Son yazılar, popüler yazılar gibi diğer sayfalarına link vermeniz hem seo için çok yararlıdır hemde kullanıcılarınızı bu yazıları okumaya teşvik edebilirisiniz. Bunu blogunuzda da mutlaka kullanmalsınız.
JavaScript ve CSS Kullanımı

Zorunlu olmadıkça JavaScript ve CSS kullanmayın. Bunlar sitenizi yavaşlatır. Ayrıca arama motorlarıda bunlardan pek hoşlanmazlar. Arama motorları sitenizi yavaşlatan hiçbir şeyi sevmezler bunu unutmayın ( bkz. Site Performansı Ölçme )
Alan Adınızı Satın Alın

Kendi domaininizin olması iki yönden çok yararlıdır;

Kendi domaininizin olması Seo için olmassa olmazdır. Mutlaka bir domin alın.

Örneğin bir site blog açtınız ve çok popüler bir blog oldu. Adamın biri geli sizin alan adınızı sizden önce aldı ve ( Atıyorum bir domain 10TL ise) size 100 liraya satabileceğini söyledi.
Veya kullandığınız blog sağlayıcısı kapandı. Bu durumdabütün emekleriniz çöpe gidecektir.

Geri kalan konuları maddeler halinde görelim;

Sunucunuz hızlı olmalıdır.

CSS kodunuzu optimize edin.

Sık sık yazı yazın. Bu hem sizin index süerinizi kısaltır hemde artık yergün yaza yaza konu bulmakta sıkıntı çekmemye başlarsınız.

Kendi sitenize veya sayfanıza link verirken Buraya Tıkla yerine konu başlığını yazın. Örneğin; Seo Nedir?

Yazılarınız mutlaka özgün olmalı.


Kategorilerinizi düzgün seçmelisiniz. Yani o kategorideki yazıları kullancıya anlatmalı.

Blogunuzu Sosyal Ağlara eklemeniz yararlı olur.

Bu maddeleri Blogger, WordPress, Blogcu gibi sitelerde uygulamanız çok yararlı olacaktır.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa