5 Mayıs 2012 Cumartesi

Cep Telefonu Hacklenmesi

Artık bilgisayarları ele geçirmek, verilerini silmek ya da bir internet sitesinin veritabanını silmek, değiştirmek gibi kırma (hack) olayları popülaritesini yitirdi.

Yeni moda cep telefonunu kırmak (hacklemek). İnternetten veya başka bir yerden bulup yüklediğiniz ya da kısa mesaj ile indirdiğiniz müzik, resim gibi dosyalar ile artık cep telefonlarınız da savunmasız hale gelebiliyorlar. Bir başka yolu da artık çoğu telefonda standart hale gelen hafıza kartlarının kullanılmasının yaygınlaşması. Düşünsenize bir bilgisayara bağlı kart okuyucuya takıyorsunuz telefonunuzun hafıza kartını, oradan mesela mp3 yüklemek istiyorsunuz. Fakat arada, bilgisayara bulaşmış bir zararlı yazılımcık da yükleniveriyor. Bir bakıyorsunuz telefon listeniz silinmiş, değiştirilmiş ya da telefondaki yazılımlar da gidivermiş. Telefon çalışmaz hale gelmiş. Şarj probleminden dolayı bilgisayarlarda antivirüs yazılımları sıkıntı yaratıyor düşüncesi ile şimdiye kadar üzerinde pek düşünülmemişti. Ama bundan sonra şart olacak. Çünkü telefonlar artık internet özellikli. Atıyorum, bir bankanın telefon bankacılığını sesli ya da tuşlu kullanıyorsanız ve telefonunuzda bahsettiğim tarzda bir yazılım varsa, bilgilerinizi başkasının görmemesi içten bile değil. Ayrıca, mavi diş (bluetooth) gibi paylaşım ve aktarım amaçlı hizmetlerin son kullanıcı tarafında gayet rahatça kullanılması da benzer sıkıntılar yaratıyor.

Bazı dosyalarınızı mavi diş ile paylaştırdığınızı ve telefonunuzun bu özelliğini açık unuttuğunuzu düşünün. Aynen kablosuz internet kullanımında benzerlerini yaşadığımız gibi, telefonunuzun sinyalini yakalayan kişiler içindeki resimleri alabilir, silebilir, telefonunuza yazılım yükleyebilirler. O yüzden artık hele ki internet, mavi diş (bluetooth), hafıza kartı gibi çok özellikli telefon kullanıyorsanız, programsal özellikleri sadece kullanacağınız zaman açmanız, hafıza kartı gibi değiş-tokuş amaçlı donanımlarınızı ise bilmediğiniz yerlerdeki bilgisayarlara takmamanız, kişisel dosyalarınızı paylaştırırken erişime izin vermek amaçlı şifreler kullanmanız gerekiyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa