27 Mayıs 2012 Pazar

DTS Nedir Ne işe Yarar Ses Kalitesi Nasıldır ?






DTS (Digital Theater Systems) Surround Dolby Dijital'e benzer bir ses sıkıştırma formatıdır.

Playerda veya harici bir receiverda bir decodera ihtiyaç duyar.Daha az sıkıştırma uygulaması nedeniyle genelde DTS formatının Dolby Digital'den daha iyi ses verdiği söylenmekle birlikte bazılarıda arada hissedilebilir bir fark olmadığını söylemekte.

DTS diskler stüdyolardan alınan lisans ile sadece DTS firması tarafından üretilmekte ve genellikle sesprofesyonelleri için özel parçalar olarak kabul edilmektedir.

DTS dvd için opsiyonel bir formattır. 1996'da yapılan DVD özellik tanımlaması DTS için bir kod vermesine rağmen 1998 den önce üretilen dvd playerların tümü ve 1998'den günümüze üretilen playerların çoğu DTS trackleri tanımaz. Gerçekten DTS formatındaki ilk diskler 1999 Ocak ayında piyasaya çıkmaya başladı. DTS destekli playerlar "DTS Digital Out" logosunu taşırlar. Bazı playerlarda yapılacak bir kaç değişiklikle DTS çıkışı verebilecek hale getirilebilir.

(NTSC) diskler Dolby Digital ve PCM ses formatını gerektirdiğinden ve PCM ve DTS sesin bir arada bulunmasının kaliteli video için yeterli yer bırakmamasından dolayı her DTS soundtrack içeren disk aynı zamanda bir de Dolby Digital soundtrack içerecektir. Böylece her DTS disk tüm playerlarda oynatılabilmesine rağmen DTS
soundtrack'i dinleyebilmek için DTS destekli bir player ve DTS dekoder gerekmektedir. DTS Audio CD'ler ise her DVD playerda oynatılabilir çünkü bu durumda DTS datası standart PCM trackler içinde saklanmaktadır.

Sitemizde Konu başlıklarında bir çok DTS filmi görmüşsünüzdür. Artık neye yaradığı konusunda fikir sahibisiniz. Konu ile alakalı detaylı açıklamalar devam edecektir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa