15 Mayıs 2012 Salı

Genişleme Yuvaları

Genişleme Yuvaları

PC’lerin ana kartı üzerinde genellikle 7 ila 8 adet genişleme yuvası bulunur. Genişleme yuvalarından birine monitörde görüntüyü sağlayan grafik kartı takılır. Bundan başka disket sürücü ve hard disk gibi donanımlarla PC arasında bilgi transferini gerçekleştiren kontrol kartı tarafından kullanılır.

Ayrıca yazıcı, maus gibi çevre birimleri ile haberleşmeyi sağlayan bağlantı kartı için de bir genişleme yuvası lazımdır. Geriye en fazla 5 adet boş genişleme yuvası kalır.

Genişleme yuvaları sayesinde PC’niz “açık sistem” özelliği kazanır. Yani genişleme yuvalarına rahatlıkla takılabilen kartlar yardımı ile PC’nin özellikleri değiştirilir yada donelimi artırılabilir.

Mesela uzun zamandır kullandığınız siyah beyaz monitörün yerine renkli bir monitör satın aldınız. Eski monitörünüze ait grafik kartını genişleme yuvasından çıkarıp, yeni monitörünüze uygun renkli grafik kartını takmalısınız.

Bundan başka PC’nizin donanımını Fax-modem veya scanner (optik okuyucu) gibi ümıelerle takviye ettiğinizde bunlara ait kartlar için boş olan genişleme yuvalarını kullanırsınız.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa