24 Mayıs 2012 Perşembe

KONJUNKTİVİT Konjunktiva (göz dış zan)

KONJUNKTİVİT
Konjunktiva (göz dış zan) gözkalarını gözküresi ile birleştiren bir tür

sedir; duvarları gözkapaklannı döşer göz kapağı konjunktivası), tabanı ise cüresinin ön bölümünü örter (göz­esi konjunktivası). Mukus ve gözya salgısı, zan sürekli nemli tutar; konctivanın en önemli işlevi gözkapağı reketlerini kolaylaştırmaktır.Gözler açıldığında görülen bölüm âzküresi konjunktivasıdır. Gözün iç ise yanmay biçimindeki plikadır (kıv­rım); konjunktivanın yanmay biçimin­de kıvnlmasından oluşur ve bazı hay­vanlarda tamamı bulunan üçüncü göz­kapağının ilkel kalıntısıdır. Konjunkti­va normal olarak pembemsi renktedir.Sarımsı renk: Sanlık hastalığının er­ken belirtisidir.Aşın soluk renk: Kansızlık belirtisidir.
Koyu renk: Koyu kıvamlı damla kulla­nılmasına
NEDENLERİ
Göz iltihabının en sık görülen nedeni göze yabancı bir cismin girmesidir. Bu durumda başta gözyaşı olmak üzere konjunktiva salgılan artar ve salgılann yıkayıcı etkisiyle cismin çıkması kolay­laşır. Kan akımının artmasına bağlı kı­zarıklık şiddetli olduğunda sıcaklık du­yusu belirir; kan damarlanndan serum ve hücre sızmasıyla birlikte zann tahri­şi sürerse, konjunktiva ve korneaya (saydam tabaka) küçük kıymıklar kaç-mışçasına bütün konjunktivada ödem (kemozis) gelişebilir.
BELİRTİLERİ
Konjunktıvitler en sık görülen göz has-tahklanndandır. Çeşitli bakteri ve vi­rüslerden kaynaklanabilir, akut, subakut ya da kronik gidİşli olabilirler. Akut nezleli konjunktivit: Belirtileri tanıyı kolaylaştınr. İki gözü birden et­kileyen bir tahrişle başlar. Gözlerde yanma ve yaygın bir kaşıntı vardır, gö­ze yabancı bir cisim kaçmış gibidir; gözler kızanp çapaklanır; bazen görüş bulamklaşır.Belirtiler genellikle 2-3 gün içinde yok olur ve iyileşme görülür, ama ye­terli tedavi uygulanmazsa, hastalık de­vam eder ve komplikasyonlara yol açabilir. En çok korneada komplikas-yonlar görülür. Kan dolaşımıyla korne­aya gelen hücrelerin oluşturduğu çö­keltiyle ve bazen kornea epıtelinin dö­külmesiyle gerçek bir kornea ülseri oluşur.Özellikle gençlerde görülen küçük salgınların etkeni genellikle Koch-Weecks basilidir. Bu konjunktivit tü­ründe, başka belirtilerin yanında tipik olarak küçük kanamalara da rastlanır.Akciğer iltihabı etkeni olan pnömokoklar da konjunktivit yapabilir. Ayrıca stafilokoklarm yol açtığı konjunktivıtler çok ağır komplikasyonlar ortaya çıkara­bilir.Yenıdoğan konjunktiviti özellikle önemlidir. Doğum sırasında anneden geçen gonokok enfeksiyonu ile bulaşır; komplikasyonlarm önlenmesi için özen­le tedavi edilmesi gerekir. Subakut nezleli konjunktivıtler: Suba-kut konjunktivitin en sık görülen biçimi açısal konjunktİvittir. Özellikle erişkin­lerde gözkapaklannın köşesinde ortaya çıkar; etkeni Morax-Axenfeld basilidir. Kronik nezleli konjunktivıtler: Akut nezleli konjunktivitler iyi tedavi edil­mediğinde kronikleşerek gözkapakla-nnda ağırlık duygusu, kaşıntı ve hafif yanmaya neden olur. Geniş yayılım gösteren konjunktivit: Özellikle kornea ile konjunktiva sınırın­da pembe bir nodul gelişir, çok küçük damarlar da etkilenir.
Çocuklardaki foliküter konjunktivit:
Konjunktivada iltihaplanma yoktur, hasta sürekli gözünü kırpıştırma gereği duyar ve ışıktan çok rahatsız olur. Alt gözkapağı çekilerek açıldığında bir dizi pembe ve parlak küçük nodul (folikül; kesecik) görülebilir. İlkbahar Konjunktivitin, yüzde 2-5′lik asit bo­rik eriyiği ile iyileşen en sıradan bi­çimlerinden, uzman bir hekim tedavisi gerektiren daha ağır biçimlere kadar birçok türü vardır. Ama bunların teda­visinde ortak özellikler bulunmakta­dır. Öncelikle enfeksiyonun yayılma­sını önlemeye yönelik koruyucu genel sağlık önlemleri dikkatle uygulanma­lıdır.Konjunktivite gononok ya da difte­ri etkenleri yol açmışsa hasta yalıtıl-mah, gözüne eliyle ya da mendille do­kunmaması önerilmelidir. Sıcak ya da soğuk kompres ve bandaj uygulanması mukoza örtüsünün savunma gücünü azalttığından sakıncalıdır. Gonokok, difteri ve pnömokok konjunktivitlerin-de sülfonamid ve antibiyotikli göz damlaları kullanılır. Sıradan biçimlerin iyi tedavi edilmediğinde kronikleştiği ve tedaviyi daha güçleştirdiği unutul­mamalıdır.
TANI
Akut göz iltihaplarının ayırıcı tanış konjunktivitler, gözün iris ve ağtab gibi Öteki bölümlerinde görülen iltihap­lardan ve glokomdan (göz tansiyon^ şu temel özellikleriyle ayrılır: Salgu-rm artması, genellikle iki gözde birda görmenin azalması, gözbebeği boyu nnın ve ışık tepkisinin normal olm_ göziçi basıncın değişmemesi.

Değişik konjunktivit biçimler-ayıncı tanısına ilişkin bilgi için hak zanklık (1); Cilt 1: Belirtiler.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa