27 Mayıs 2012 Pazar

Kuş fotoğrafçılığı, kuşlar

Kuş fotoğrafçılığı, kuşları gözlemleyen özel fotoğrafçılık dalıdır. Kuş fotoğrafçılığında diğer fotoğrafçılık dallarında kullanılan standart lensler yerine Teleobjektifler kullanılır. Fotoğrafçılık tekniği açısından en zor dallardan biridir. Zaman, sabır ve pahalı ekipman gerektirir. Çekilecek güzel bir fotoğraf için saliseler içinde doğru ayarları yapıp, odaklayıp, net bir şekilde fotoğrafı oluşturmak gerekir.


Kuş fotoğrafçılığı "doğa fotoğrafçıçılığı" kategorisinde değerlendirilir.Kuş fotoğrafçılığı konsantrasyon,sabır ve dikkat gerektiren bir fotoğrafçılık dalıdır.İyi bir kuş fotoğrafçısı ekipmanını iyi tanımalı,sınırlarını bilmeli ve fotoğrafçılığın temel kurallarını uygulayabilmelidir.Kuş fotoğrafı çekmek anlık birşeydir bu yüzden fotoğrafçı her yönüyle kendini işine verirse ortaya güzel fotoğraflar çıkar.

Aşağıda kuş fotoğrafçılarının en yoğun kullandığı ekipmanların bir listesi vardır:

1)Fotoğraf makinesi

Fotoğraf makinalarının birçok çeşidi vardır,ve fotoğrafçı çekmek istediği fotoğrafa göre fotoğraf makinasını alır,kuş fotoğrafı çekecek bir kimsenin alacağı makinanın takip yeteneği yüksek bir fotoğraf olmalıdır. Fotoğraf makinalarındaki “sürekli netleme” yöntemi (AI Servo – continuous focus – AF-C vb) makinadan makinaya farklılık gösterir.Bir kuşun av anı çok hızlıdır ve o an kuşu insan gözüyle takip edip o anı yakalamak imkânsızdır,bunu için fotoğraf makinasıyla seri çekim yapılmalıdır ve seri çekim yapılabilmesi için saniyede en az 3-5 kare çeken bir makinayla çekim yapılmalıdır.Eğer ki fotoğrafçı süzülen bir kuşu çekmek istiyorsa onun için bu özellikler çok da önemli değildir.

2)Süper Tele Objektifler

Eğerki bir kuş fotoğrafı çekmek istiyorsanız zoom aralığı geniş olan bir objektife sahip olmalısınız yani bir teleobjektife.Bu tür objektiflerde titreme çok olacağı için tripod kullanılması zorunludur.

3)Flaş

Flaşın kullanılması tavsiye edilmesede doğru kullanıldığında güzel fotoğraflar çekilmesine yardımcı olur.Çektiğiniz konu kuş olduğunda bazı durumlar kaçınılmaz hale gelir,kuşlar çoğu zaman sizden uzakta dallar arasında,olumsuz şartlarda meydana çıkarlar.Flaşların makinanın perde hızını “flaş uyum hızı”na sınırlamak gibi bir yan etkisi vardır ve fazla ışıkta bu hız çok düşük kalabilir. Bu yüzden flaş kullanımı aşırı dikkat ve tecrübe gerektiren bir durumdur.

4)Flaş Uzatmaları

Kuş fotoğrafçılarının çoğu odak uzaklığı "300 mm" ve süper tele objektifler kullanırlar,ancak flaşlar bu kadar uzun aralıklarda etkisini gösteremezler.Bunun için flaşın önünde, deniz fenerlerinde kullanılan “fresnel mercek” denilen ve ışığı toplayarak bir noktaya güçlü bir şekilde göndermeye yarayan “uzatmalar” kullanılır.Bunlar sayesinde flaş ışığının etkisi dağılmaz ve 20m etkisini gösterebilir.

5)Tele konvertörler

Kuşlara yaklaşmak çok zor olduğu için bazen objektiflerinde yetersiz olduğu zamanlarda tele konvertörler kullanılır,kullanıldığında netsizlik olası birşeydir ama bazen işe yarayabiliyor.Çok uzak mesafelerde detay kaybına yol açabilen bu TC ler 15-20m mesafede çok iyi sonuçlar verir ve TC siz çektiğiniz fotoğraflarda elde edemeyeceğiniz detayları alabilmenizi sağlar. Yan etkilerinden en önemlisi, içeri giren ışığın azalmasıdır. Bu da perde hızının düşmesi ve netleme hızının azalmasına neden olur. Bu nedenle kullandığınız fotoğraf makinasının netleme yeteneği ne kadar üst düzeydeyse TC kullanımı o kadar başarılı olur. TC kullanırken genellikle 400 asa ve üzeri kullanmak, perde hızının makul düzeylerde kalmasını sağlar.

6)Monopod

Arazide gezerken tripod taşımak çoğu zaman yorucu olduğunda devreye monopodlar girer,monopodlar tripodlara göre daha hafif daha aktifdir,ve netsiliğin önüne geçebilir.Ama kullanımının en büyük nedeni hafifliği ve kullanım kolaylığıdır.

7)Kamuflaj

Kuşlara yaklaşmanın en yaygın yoludur, Fotoğrafçı üzerine örttüğü bir kamuflaj ağın altında bekler ve kuşların kendini farketmeden yaklaşmasını umar. Eğer doğru yerdeyse bu bekleyişin ödülü büyük olabilir. Bu tekniği kullanarak kuşlara çok yaklaşabilir ve hatta makro objektiflerle bile kuş fotoğrafı çekebilirsiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa