22 Mayıs 2012 Salı

Tekrarlayan Gebelik Başarısızlığının Önemli Nedeni Tiroit

Tekrarlayan Gebelik Başarısızlığının Önemli Nedeni Tiroit
Memorial Antalya Hastanesi'nden Op. Dr. Batu Aydınuraz, "Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler" adlı seminerde tüp bebek tedavisinde dünyanın yüksek doz ilaç kullanımını bıraktığını ve tekrarlayan gebelik başarısızlığının önemli nedeninin tiroit olduğunu söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi'nden Op. Dr. Batu Aydınuraz, tüp bebek tedavisinde dünyanın yüksek doz ilaç kullanımını bıraktığını ve tekrarlayan gebelik başarısızlığının önemli nedeninin tiroit olduğunu söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi'nde "Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler" konulu bir seminer düzelendi. Seminerde son 30 yılda tüp bebek konusuyla ilgili çok bariz ve başarı artırıcı gelişmeler olmamasına rağmen pek çok yenilik olduğunu söyleyen Opr. Dr. Batu Aydınuraz, "Yeni tedavi protokolü, düşük doz ilaç kullanımı ve laboratuar şartlarının iyileştirilmesi ile alakalı pek çok yenilik var. Çünkü bu işin içerisinde Türkiye ile beraber bütün dünya da var. Gebelik oranlarını artırmağa gayret ediliyor.

Özellikle Sağlık Bakanlığı'nın haklı olarak yapmış olduğu embriyo transferinin azaltılması ile alakalı durumdan sonra laboratuarların kaliteleri ve transfer edilen embriyo başına gebelik oranları gibi istatistiksel rakamlar çok anlam kazanmaya başladı" dedi.

Merkezlerin iyi kalitede embriyo elde etmeye ve az sayıda embriyo transferi ile yüksek gebelik oranı yakalamaya gayret ettiklerini kaydeden Aydınuraz, bu durumu sağlayabilmek için yeni stratejilerin olduğunu ifade etti. Bunlardan bir tanesinin düşük doz ilaç kullanımı olduğunu söyleyen Aydınuraz, "İkincisi erken dönemde gelişen embriyonun transferi değil, 3 gün ve daha sonraki dönemlerde transferleri gibi durumlar. Her çifte ait embriyolar için ayrı bir inkibatör sisteminin kullanılması gibi yenilikler

söz konusu oluyor. Bu stratejiler uygulandıkça da gebelik oranları artıyor" şeklinde konuştu.

Yüzde 50'nin üzerinde bir gebelik oranının olduğunu da kaydeden Aydınuraz, özellikle 35 yaş altı grupta genellikle yüzde 50-45 civarında değiştiğini söyledi. Tekrarlayan gebelik başarısızlığına da değinen Aydınuraz, bunun birçok nedeni olduğunu vurguladı. Kromozomsal anomaliler ya da pırtılaşma ile alakalı faktörlerin söz konusu olabileceğine değinen Aydınuraz, "Ama Türkiye'de en çok gözden kaçan tiroit hastalıkları. Buna da özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca burada genetik yaklaşım da çok önemli" dedi.

Tekrarlayan gebelik başarısızlığında özellikle 23 kromozomun hepsine bir anda bakabilen ve bunu tarayabilen bir mikroerey genetik tanı sistemleri kullanılmaya başlandığını söyleyen Aydınuraz, "Ama her tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında da bu sistemin uygulanmaması lazım, çünkü bunlar pahalı metotlar, her an kullanılmaması gerek" diye konuştu.

"DÜNYA YÜKSEK DOZ İLAÇ KULLANIMINI BIRAKMIŞ DURUMDA"

Yüksek doz ilaç kullanımının yaygın olarak hekim pratiğinde olduğunu ifade eden Aydınuraz, "Dünya bunu bırakmış durumda. Yüksek doz ilaç birkaç mekanizmayla çok anlamsız. Yüksek doz ilaç kullandığınız halde yüksek sayıda hormon düzeyleri ile zaten ortamı gebeliğin gelişme sürecini uygun olmayan bir duruma getiriyorsunuz. İkincisi yüksek doza folikullerin verdiği cevap çok aşırı olurken, yumurta bu hızlı gelişime ayak uyduramadığı için olgun kaliteli ve döllenme sonrasında embriyo gelişiminde faydalı

olabilecek şekilde bir takım enzimlerin gelişmesine engel oluyor" dedi.

Düşük doz ilaçların kullanılmasının dünyada 'Mild Stimulation' adı altında temel protokol olarak bilindiğini söyleyen Aydınuraz, ayrıca düşük doz ilaç kullanımının tecrübe gerektiren bir hadise olduğunu kaydetti.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa