27 Mayıs 2012 Pazar

Teleobjektif (fotoğrafçılık)

Tele objektif, fotoğraf makinesini konuya yaklaştırmaya gerek kalmaksızın büyük görüntü veren objektiflerdir.

Teleobjektif, 70mm' den daha fazla odak uzunluğuna sahip objektif. Dar açılı objektiflerdir. Bir dürbün gibi çalışarak konuya uzak olunduğunda bile yakından görüntü almayı sağlarlar. Teleobjektifle çekilen fotoğraflarda net görüntü alabilmek için poz süresinin kısa olması gerekir. Net fotoğraf çekebilmek için genel olarak odak uzaklığı arttıkça poz süresinin bununla orantılı olarak azalması gerekir. Mesela kişi 50mm lens ile 1/50 saniye pozlama süresinde net fotoğraf çekebiliyorsa 200mm lens ile ancak 1/200 pozlama süresinde net fotoğraf çekebilir. Ancak bu değerler ff sensörlü makinalar için geçerli olup crop faktörlü makinalarda bu değeri 1.5 veya 1.6 katsayısı ile çarpılarak bulunması gerekir.(Bu kişiden kişiye, yetenek ve tecrübeye göre değişen bir orandır). Poz süresini düşürmek için fotoğrafçılar diyaframı açmak ve/veya film süratini arttırmak yollarına boşvururlar. 300mm den büyük odak uzaklığı değerlerine sahip teleobjektifler Kuş Fotoğrafçılığı için tercih edilirler. 300mm den sonra diyaframı açık olan objektiflerde kaliteli olanların fiyatları oldukça yüksek olmaktadır.

Aşağıdaki iki fotoğraf aynı noktadan aynı makine ile çekilmiş iki ayrı objektife örnektir. Teleobjektif'te kadraja balıkçı büyük bir halde girmişken, Geniş Açılı Objektif iskele bile küçücük bir şekilde kadrajda yer işgal etmiştir. Çünkü Teleobjektifin Objektif Görüş Açısı dar, fakat geniş açılı bir lens olan Sigma 10/20mm görüş açısı geniştir.

En ideal teleobjektifler 400 ve 500 mm lik objektiflerdir. Bunlar çok uzak mesafedeki objeleri çekmeye yararlar. Görüntü kaliteleri zoom objektiflere kıyasla çok daha iyidir.Zoom objektiflerden farkı sabit odağa sahip olmasıdır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa