13 Haziran 2012 Çarşamba

"Kan Bağışı Hayati Önem Taşıyor"

Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik; kan bağışının hayati önem taşıdığının altını çizerek, sağlıklı her bireye düzenli kan bağışında bulunması için çağrıda bulundu.

Tüm dünyada ve Türkiye'de kutlanan 14 Haziran dünya gönüllü kan bağışçıları günü nedeniyle görüşlerini aldığımız Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi müdürü Dr. İbrahim Çelik gönüllü ve düzenli kan bağışına devamlı ihtiyacın olduğunu belirtti.

Kızılay'ın da kan ihtiyacını karşılamak için gönüllü ve düzenli kan bağışlama yoluna gittiklerini belirten Çelik, artık dünyada kan ihtiyacının replesman yoluyla değil de gönüllü kan bağışıyla karşılandığını ifade etti.

'Amaç Güvenilir Kanı Hastalara Ulaştırmak'
Çelik, "Daha önceleri hastanelerde kan bağışı kabul ediliyordu. Kan ihtiyacı bir hasta olduğu durumda hasta yakınlarından kişiyi getirmeleri isteniyordu. Bu şekilde alınan kan hastaya veriliyordu. Replesman dediğimiz bu kan bağışında bir zorunluluk var. Kişinin hastanede bir hastası var ve mecburen kan bulmak için gidip o kan grubundan birilerini bulmaya çalışıyor" diyerek gönüllü kan bağışına daha çok ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.

Zorunlu olarak doldurulan kan testlerinin doğruluk payının az olduğunu ifade eden Çelik, "Biz Kızılay olarak aldığımız yöntem ile tamamen gönüllü olarak, ortada herhangi bir hasta olmadan insanlar bize başvuruyor. Bu testler sonucunda aldığımız kanı hastanelere güvenli bir şekilde veriyoruz. Dolayısıyla hastane ihtiyaç olan kanı oradan alıp kullanıyor. Bu şekilde hem hasta mağdur edilmemiş oluyor hem de kan arayışı zahmetine de girilmiyor" ifadelerine yer vererek sağlık bakanlığının kan alma işini Kızılay'a devretmesinin mantığında da güvenilir kanı hastalara ulaştırma amacının yattığını söyledi.

'Kan Sadece Acil Durumlarda Verilen Bir Durum Değil'
Kan verme bilincinin mutlaka topluma yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, kan bağışlama işlemlerini gönüllü ve sürekli hale getirmek istediklerini belirterek, "Kan sadece acil durumlarda verilecek bir işlem değil, aslında süreklilik arz ediyor. Toplum arasında kan sadece acil durumlarda verilir gibi bir düşünce yerleşmiş. Hâlbuki trafik kazaları, acil durumlar olabildiği gibi süreklilik arz eden devamlı bir ameliyatta da kan ihtiyacı gerekiyor. Bunun için bizim de elimizde kan stokunun olması lazım. Bunu da ancak insanlarımızı düzenli kan bağışçılar haline gelmelerini sağlayarak yapabiliriz" dedi.

"Her 14 Haziranda Donörlerimizi Ödüllendiriyoruz"
Her yıl tüm Türkiye'de olduğu gibi 14 Haziran 'Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nde kan bağışında bulunan donörleri bu güne özel olarak ödüllendirildiklerini dile getiren Çelik, "Kızılay olarak düzenli kan bağışçılarına kanının ulaştığı o hastalar adına teşekkürler etmek amacıyla Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları gününde kendilerine madalya takdiminde bulunuyoruz. 10 kan bağışında bulunana bronz madalya, 25 kan bağışında bulunana gümüş madalya, 35 kan bağışında bulunana altın madalya ve 45 kan bağışında bulunana da plaket takdim ediyoruz" dedi.

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa