27 Haziran 2012 Çarşamba

"angry birds space"

Küresel bir fenomen haline gelen Angry Birds oyununun doğduğu yere, Finlandiya’nın Espoo şehrinde bulunan Rovio şirketinin merkezine girdik. Başkan Yardımcısı Ville Heijari, ‘Angry Birds Ramazan’ oyununun sinyallerini verdi. Öfkeli kuş karakterlerini tasarlayan Tuomas Erikoinen, Türk hayranları için bir ‘dostluk hindisi’ çizdi. Angry Birds’ü yaratan ekipteki iki Türk, kişisel hikâyelerini anlattı. Ve Fin devlet adamları oyunu yorumladı.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin hemen dışında, yemyeşil uydukent Espoo’da, altı katlı bir ofis binasının önünde dururken şöyle düşünüyordum: “Neden ben?”

Geçen ay itibariyle dünyada 1 milyar kez indirilen ve 2011’de 106 milyon dolar gelir getiren Angry Birds oyununun yapımcısı Rovio şirketi, bu binanın dört katını işgal ediyordu. Yumurtaları çalındığı için öfkelenen kuşları, hırsız domuzların üstüne sapanla fırlattığımız bu mobil oyunla bir dünya markası haline gelmişlerdi.

Aslında ülkeye, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’nın davet ettiği 12 gazeteciden biri olarak üst düzey siyasetçilerle görüşmeye gelmiştim. Ama benden başka hiçbirinin Rovio’da röportaj talebi kabul edilmemişti. Üstelik Rovio’da dilediğim kadar kalıp fotoğraf ve video çekebilecektim. Bugüne kadar çok az gazeteciye bu imkân sağlanmıştı.

Angry Birds’ün bir göl kenarında, küçük bir marinanın yanındaki sessiz yuvasına güneşli bir öğle vakti girerken, Rovio Başkan Yardımcısı Ville Heijari’ye önce bu durumu sordum.

ÇOK İYİ ''BUZZ'' YAPTI

- Uluslararası medyaya sadece bir-iki özel röportaj verdik. Ama Financial Times, Sunday Times ve birkaç ABD dergisinde bizle ilgili uzun yazılar yayınlandı. Oyunumuz Türkiye’de çok iyi bir ‘buzz’ yaptı, yankı yarattı. İlgi büyük. 5 yaşında bir Türk bile fan kulübümüze hayran mektubu yazdı. Gıda gibi apayrı sektörlerden birçok Türk şirketi bizimle temasa geçip işbirliği yapmak istedi. Yakın gelecekte Türkiye’de daha fazla görünür hale geleceğiz.

- Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Angry Birds’ün içine İstanbul’un tarihi mekânlarını yerleştirip şehrin uluslararası tanıtımını yapma teklifi sonrası yapılan görüşmeler hakkında şahsen bilgi veremiyorum. Fakat kulağa kesinlikle ilginç gelen bir teklif. İstanbul şehrini oyuna monte etmek, mükemmel biçimde yapılabilecek bir şey.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa