3 Haziran 2012 Pazar

Defragmentasyon anlamı nedir?

Defrag; Disk birleştimek anlamına gelmektedir.

Bilgisayarınızdaki sabit diskinizde parçalanmış doysaları birleştirmek için yapılan bir işlemdir. Windows içerisinde dahili disk birleştirme aracı olduğu gibi bu işlemi haricen gerçekleştiren yazılımlar da mevcuttur.

Sabit diskinize yüklediğiniz yazılımlar ve onların bileşenleri, sabit disk üzerine yerleştirilirler. Ancak her zaman ard arda ve düzgün olarak yerleştirilemezler. Bu durum sabit disk üzerinde dosyaların parçalı olarak kalmasına neden olur. Parçalı dosyaları olan bir yazılım çalıştırıldığında ve bu parçalar işlemci tarafından çağırıldığında sabit diskinizin okuyucu kafası dosyaları okumak için çok fazla hareket eder. Sonuç olarak sabit diskinizde gecikmeler, gürültüler ve ömründe azalma oluşur. Hatta uzun süreli parçalanma hâlinde sabit diskinizin sıcaklığında da artmalar görülür.

Düzenli olarak disk birleştirmek; bu gecikmeleri, gürültüleri ve sıcaklığı azaltacaktır. Bilgisayarınızın başarımında da gözle görülür artış sağladığı söylenmektedir.

Bu konuda hizmet veren ücretsiz araçlar olduğu gibi ücretli ve nispeten daha profesyonel yazılımlar da mevcuttur. Ayrıca her Windows sürümünde dahili Disk Birleştirme Aracı yer almaktadır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa