17 Haziran 2012 Pazar

Model-view-controller

Model-view-controller (MVC), yazılım mühendisliği'nde kullanılan bir "mimari desen"dir. Kullanıcıya yüklü miktarda verinin sunulduğu karmaşık uygulamalarda veri ve gösterimin soyutlanması esasına dayanır. Böylece veriler (model) ve kullanıcı arayüzü (view) birbirini etkilemeden düzenlenebilir. Model-view-controller, bunu controller adı verilen ara bileşenle, veri gösterimi ve kullanıcı etkileşiminden, veri erişimi ve iş mantığını çıkarma suretiyle çözmektedir.

1979 yılında bu tasarım ortaya çıkmış olsa da günümüzde microsoft'un ASP.NET MVC Framework'u geliştirmesi ile çoğu kişi için mvc denince akla asp.net mvc framework gelmektedir oysa microsoft şirketinin henüz yeni kurulmuş olduğu dönemlerde bu tasarım kalıbı vardı.

Desen ilk defa 1979 'da Trygve Reenskaug tarafından tanımlandı ve sonra Xerox araştırma laboratuvarlarında Smalltalk üzerine çalışmalar devam etti. Detaylı özgün gerçekleştirim Applications Programming in Smalltalk-80(TM):How to use Model-View-Controller[2] adlı belgede tanımlıdır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa