18 Haziran 2012 Pazartesi

Nmap, bilgisayar ağları uzmanı Gordon Lyon (Fyodor)

Nmap HUN.gif
Nmap, bilgisayar ağları uzmanı Gordon Lyon (Fyodor) tarafından C/C++ ve Python programlama dilleri kullanılarak geliştirilmiş bir güvenlik tarayıcısıdır. Taranan ağın haritasını çıkarabilir ve ağ makinalarında çalışan servislerin durumlarını, işletim sistemlerini, portların durumlarını gözlemleyebilir.
Nmap kullanarak ağa bağlı herhangi bir bilgisayarın işletim sistemi, çalışan fiziksel aygıt tipleri, çalışma süresi, yazılımların hangi servisleri kullandığı, yazılımların sürüm numaraları, bilgisayarın ateşduvarına sahip olup olmadığı, ağ kartının üreticisinin adı gibi bilgiler öğrenilebilmektedir.
Nmap tamamen özgür GPL lisanslı yazılımdır ve istendiği takdirde sitesinin ilgili bölümünden kaynak kodu indirilebilmektedir. Nmap' ın kullanılabildiği işletim sistemleri Linux, Windows, MacOS, Solaris, *BSD ve AmigaOS olarak sıralabilir fakat popülerliği öncelikle Linux daha sonrasında Windows' ta dır.

Nmap kullanım alanları

  • Taranan ağ üzerindeki sistemler hakkında bilgi sahibi olunmasında(port, üzerinde koşan uygulama vb. bilgileri öğrenmek gibi).
  • Ağ topolojisinin çıkarılmasında.
  • Sızma testlerinin gerçekleştirilmesinde.
  • Herhangi bir ağ hazırlanırken gerekli ayarların test edilmesinde.
  • Ağ envanteri tutulması, haritalaması, bakımında ve yönetiminde.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa