3 Haziran 2012 Pazar

On parmak, Daktilo ya da bilgisayar klavyesine bakmadan 10 parmak ile yazma tekniği


On parmak, Daktilo ya da bilgisayar klavyesine bakmadan 10 parmak ile yazma tekniği.
On parmak klavyeye bakmadan yazma becerisidir. Hızlı yazmayı gerektirmese de on parmak yazanlar genelde en hızlı ve hatasız yazan kişilerdir. 10 Parmak yazan kişi gözleri kapalı dahi olsa yazarken hata yaptığını anlar ve hiç düşünmeden geri silme tuşuna basarak hatasını düzeltebilmektedir.
Aynı zamanda on parmak kullanmak psikomotor (bedensel ya da devinişsel) bir davranış olduğu için yolda yürürken bir konuyu düşünmek ve on parmak yazarken bir konuyu düşünmek arasında bir psikomotor eylemin ve bir bilişsel işlemin paralel yürütülmesi gibi bir benzerlik vardır.
Ancak klavyedeki harflere bakarken bir konuyu düşünmeye çalışmak bu durumdam farklıdır ve zordur çünkü; klavyedeki harflerin yerini hafızadan hatırlayıp o bölgedeki harfe basmak zaten zihni meşgul edici bir bilişsel eylemdir. Dolayısı ile bakarak yazan kişinin ikinci bir bilişsel işlemi paralel yürütmesi verimli olmadığı gibi bir matematik problemi ve bir de kimya problemini aynı anda çözme girişimine benzetilebilir.
Çoğu ingilizce için hazırlanmış q klavyede işaret parmaklarının yerleştirildiği f ve j tuşları dokunma duyusu ile farkedilecek şekilde işaretlenmiştir.
Türkçe F klavye Türk dili için en uygun olanıdır. Türkçe çok kullanılan A harfi en yetenekli parmaklardan sol işaret parmağına karşılık gelmektedir. Az kullanılan harfler ise giderek merkezden uzak yani daha az yetenekli parmaklara karşılık gelecek şekilde dizilmiştir.
Ayrıca Türkçe'nin bir özelliği olan bir sesli bir sessiz harf düzeni sisteme uygulanmıştır. Şöyle ki; sol ele karşılık gelen tüm harfler seslidir.
Dünyadaki hiçbir dilin klavyesi Türkçe F klavye'nin, Türkçeye uygun olduğu kadar kendi diline uygun değildir.
Türkçede Q klavyenin çok yaygın olma sebebi iyi oluşundan değil tarihi gelişimi ve ticari nedenlerdendir.
İşletim sistemlerinde klavye düzeni değiştirilebilmektedir. Örneğin XP işletim sisteminde dil çubuğunu kullanarak klavye düzenini değiştirebilirsiniz.
On Parmak Öğrenmenin Adımları:
  1. On parmak kurallarını öğrenin
  2. Bir on parmak kitabı, yazılımı ya da eğitimi sitesi bulup dersleri çalışın.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa