3 Haziran 2012 Pazar

RADIUS

RADIUS (Remote Authentication Dial-in User Service),Livingston Enterprise tarafından geliştirilmiş, daha sonra da IETF RFC 2865 ve RFC 2866 ile standarize edilmiştir. RADIUS client-server modeli tabanlıdır ve mesaj değişimi UDP protokolü ile gerçekleşir. Network Access Server (NAS), RADIUS kullanıcısı olarak davranır ve kullanıcı isteğini RADIUS server'a aktarır. Diğer RADIUS kullanıcıları wireless access point, routerler, ve switchler olabilir. RADIUS server kullnıcılardan istek aldıktan sonra için authentication, authorization, and accounting (AAA)işlemlerini gerçekleştirir. Kullanıcı ve server arasındaki iletişim private key ile şifrelendirilmiş şekilde gerçekleştirilir, bu sayede şifre asla network üzerinden gönderilmez. Kullanıcı ve serverlar iletişim olmadan önce bu güvenlik yöntemine göre konfigure olmuştur, ve eğer şifreler uyuşmazsa bağlantı sonlandırılır.

RADIUS serverlar farklı databaseler'e (örneğin SQL, LDAP) entegre edilebilir authentication methodları kullanır. RADIUS serverler authentication/authorization işlemini yapar. RADIUS'un kendi lokal veritabanına ya da external veritabanına sahip olabilir. Lokal veritabandaki kullanıcılara native users (yerli kullanıcılar) denir. RADIUS serverlar proxy server olarak da davranabilir, yani RADIUS server gelen istekleri başka RADIUS server'a iletip gelen cevabı RADIUS kullanıcısına geri iletebilir. Proxy server olarak davranabilmesi 2 ayrı internet sağlayıcısının bir birleri ile bağlantı kurmasını sağlar.

RADIUS standartı ilk olarak authentication ve accounting paketleri için UDP 1645 ve 1646 portlarını kullanır. Fakat daha sonra RADIUS standart grubu 1812 ve 1813 portlarını atadı, fakat hala daha bir çok şirket 1645/1646 protlarını kullanır. RADIUS IPv6 desteği bulunmaktadır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa