3 Haziran 2012 Pazar

Slax, Linux

Slax, Linux işletim sistemi barındıran küçük bir çalışan CD' dir. Herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan CD (veya USB flash bellek) üzerinden direkt olarak çalışır.Sözkonusu çalışan CD, Slackware Linux dağıtımı tabanlıdır.

Şu haliyle Slax 8cm'lik küçük CD'lere sığması ve cepte taşınması için tasarlanmıştır. 8cm'lik küçük CD'ler en fazla 210MB alabilmektedir. 210MB kayıt yapabilmek için kayıt programında "short lead in / lead out" etkinleştirilmelidir. Son sürüm Slax (6.1.2) 190 MB'tır. Kalan 20 MB'lık alana kişisel modüller eklenip yine 8 cm'lik CD'ye yazılabilir. KDE tabanlı bu küçük ama başarılı dağıtım, CD yazmaktan ofis programlarına kadar birçok ayrıntıyı küçük bir CD'ye sığdırmış; güzel görünümü ve çok hızlı açılması ile Live-CD dağıtımlar arasında en popülerlerinden biri olmuştur.Aynı zamanda Slax dağıtımının Türkiye'de de geliştiricileri bulunur.

Slax'i kendinize göre düzenleyip kendi Slax CD'nizi oluşturabilirsiniz. Bunun için CD'ye ikinci bir yazım yaparak dilediğiniz modülleri ekleyebilirsiniz

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa