5 Haziran 2012 Salı

Video Graphics Array

A male DVI-D (single link) connectorVideo Graphics Array veya VGA (Türkçe: Video Grafik Dizisi), bilgisayarlardaki analog görüntü standardı ile 15-pin D-sub konnektörü veya 640x480 çözünürlüğün kendisini ifade eder. İlk defa 1988 yılında IBM tarafından piyasaya sürüldü.

VGA bağlantısı, göreceli olarak eski bir teknoloji olmasına rağman 2010 yılında hala önemli bir bağlantı standardı olma özelliğini koruyor. Fakat günümüzde performans, kalite ve kolaylık bakımından yetersiz olduğu düşünülmektedir. Büyük bilgisayar şirketleri VGA standardını terk etme planları hazırlamaya başlamıştır.

VGA PC'yi yeniden şekillendirmek için IBM tarafından oluşturulmuş son grafik standardıydı, günümüzde bunun yerini araç uyumlu grafik düzenlemeleri aldı..Şablon:Gerekli Alıntı Örneğin, Microsoft hala ekranlarda renk derinliği ve çözünürlük azalması gibi durumları sebebiyle VGA kullanıyor gibi görünmektedir.

VGA'yı resmi olarak IBM'in XGA (Genişletilmiş Grafik Düzeni) takip etti, fakat yerini VGA'nın büyük çoğunlukla klonlanması ve üzerinde bir kaç değişiklik yapılmasıyla oluşan Super VGA aldı.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa