3 Ağustos 2012 Cuma

Ebeköy, Yenişehir

Bursa
Ebeköy, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün geçmişi hakkında bilgi yoktur. adı eskiden köyde ebe olduğunu için ebeköy dendiği söylenmektedir (kaynak: köyün yaşlıları)

Kültür

Düğünlerimiz çok eğlenceli geçer.Düğünler cuma günüden başlar, pazar günü sona erer. Çeşitli adetlerimiz mevcuttur. Düğünde damat traş olurken ; kız yakınları berbere sakalları kesmemesi için damat yakınları kesmesi için para teklif eder. en çok parayı verenin dediğini yapar berber. kız tarafı çoğu zaman berberle parayı sonradan geri almak için anlaşarak erkek tarafını berbere bir güzel söğüşletir. damat traş olduktan sonra yakında holluk varsa köyün gençleri tarafından holluğa atılır (holluk : ineklerin su içtiği büyük yalak) yakınlarda yoksa içi su dolu kovalarla bir güzel ıslatılır. köy meydanında damat giydirilir. düğün alayı esnasında köyün gençleri kolkola girerek maniler, türküler eşliğinde arkalarında gelin arabası köy içerisinde dolaştırılır. Gelin arabası damat evine geldiği zaman, araç damada ip tarafından çektirilir :-).
Damat köy dışındansa kızı götürmesine izin vermek için para istenir. yemek içecek vs damadın zenginliğine göre istenen şeyler azalır veya artar.
Hıdırellez ayında yani 6 mayıstan sonra köyde imece usulü para ve yiyecek toplanır. koyunu olan koyun , tavuğu olan tavuk bağışlar. köy meydanında yemek pişirilir. şehirden ve diğer köylerden misafir davet edilir.Hıdırellez gecesi kızlı erkekli karışık lastik yakılıp, üzerinden atlanır. Karşılıklı maniler söylenir.
Köyde eskiden arife akşamları dedebaşında lokum dağıtma(lokum=içi cevizli ekmek). kandillerde veya adak için yine dedebaşı dediğimz yerde dağıtılır, düğün salonunun önünde sıcak kesem hamur çorbası yenirlirmiş, ayrıca bayramlarda küçükler, büyüklerin ellerini öpmeye, komşulara bayram ziyaretlerine gidilir. Her eve gelen misafirlere, hiç üşenmeden ayrı ayrı yemek sofrası hazırlanır. Yine bayram arafesinde mezarlık ziyaretleri yapılır, Kuran-ı Kerim zikredilir, Kuran-ı Kerim okumasını bilen Kuran-ı Kerim okur, bilmeyende namaz süresi okur, mezarın çevre düzenlemesini, bakımını yapar, mezara zambak(v.b) çiçekler diker, mezarı güzelleştirir. Bayram sabahı yaşça olgunlaşmış hane erkekleri bayram namazı kılmak için camiye giderken çocuklarda bayram şekeri toplamak için birbirleriyle yarışırcasına koşuştururlar. (şeker toplarken çocukların yüzündeki mutluluk ve gülümseme görülmeye değer :-))
Bayramda köy halkı tarafından Peygamber Efendimizin şu hadisi göz önünde bulundurularak" Komşusu açken yatan bizden değildir" maddi durumu iyi olmayanlara çeşitli hediyeler( ekmek, süt, yoğurt, kurban bayarmı ise et) verilir, mazlumlar sevindirilir. Yine bayram günleri içerisinde yetişme çağındaki kız ve erkekler eğlenceli vakit geçirmek, çeşitli sosyal aktiviteler için okulun bahçesi dediğimiz yerde toplanır bayramın tadını çıkarırlar. Cenazelerimize herkes katılır. cenaze evine komşular tarafından yemek taşınır. vefat etmiş kişi için yedi(7) gün arkası arkasıya mevlüt okultulur. kırkıncı (40) günüde ve yine ölüm yıl dönümlerinde mevlüt ve hayırlar icra edilir.

Sosyal yapı

Köy ataerkil bir yapıya sahip. Köyde aileye genelde baba hakimdir.Ailenin bütün geçim ve mesuliyeti babaya aittir. köydeki nüfus yapısı git gide yaşlanmaktadır. Bunun sebebi yetişen yeni nesilin dışarıya göç etmesidir.Çiftçilikle geçinen ailelerde toplu çalışma şekli görülür. Köyde bir bakkal,bir bekçi,iki kahvehane,,bir amatör futbol takımı,köyün tam karşısında akaryakıt istasyonu,berber mevcuttur.
Köyde artık kızı olan aileler çiftçilikten, çiftçiliğin zorluklarından yıldıkları(bıktıkları) için kızlarını yaban dedikleri şehir merkezlerinde oturanlara vermeyi tercih ediyorlar. Bunda da yine kız babasını yakınen tanıyan birilerinin elçiliği ile gerçekleştirilmektedir. KÖyde evlenme çağına gelmiş erkeklerin de büyük bir kısmı doğu bölgelesinden veya karadenizdeki şehirlerden görücü usulüyle kız bularak evlenebilmektedirler.
Artık aileler çocuğunu evlendirdikten sonra çok uzun süre aynı evde kalmıyorlar. ya ayrı eve çıkarılıyor yada başka şehirlerden iş bulunarak dışarıya gönderiliyor.

Coğrafya

Bursa-Bilecik (D-160) karayolu üzerinde olup,rakım 265m. batısında Bursa iline 63 km, Yenişehir ilçesine 8 km, doğusunda Bilecik iline yaklaşık 35 km uzaklıktadır.Çevresinde Çelebiköy, Çamönü, Köprühisar, Papatya köyleri bulunmaktadır. Coğrafi konum itibari ile yüksekçe bir tepe üzerine kurulmuş, deprem tehlikesi az olan noktadadır.Tarımsal arazisi mevcut olup alüvyal ve düz bir ovaya sahiptir, tarım açısından son derece zengindir.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa