27 Mayıs 2012 Pazar

Albert Renger-Patzsch

Albert Renger-Patzsch (d. 22 Haziran 1897, Würzburg, Bavyera-ö. 27 Eylül 1966, Soest, Almanya), Alman fotoğrafçı. Fotoğrafı başlı başına bir anlatım aracı olarak görmüş, bunu bütün yapıtlarında yansıtmıştır.


Renger-Patzsch ressamların yapıtlarını taklit etmeye çalışan fotoğrafçıların romantizmine de, şaşırtıcı tekniklerle etki uyandırmaya da karşı çıkmış, doğrudan fotoğrafçılığı benimsemişti. O güne dek önemsenmeyen konuları (konuyu titizlikle yansıtan yakın plandan çekimlerle bitkiler, gündelik eşyalar, kent, sanayi görünümleri) seçmesi kadar nesnelliğe ağırlık veren üslubunun sertliği ve soğukluğuyla da çağdaş fotoğraf dilinin öncülerinden biri olarak, gerçekliğin özünü yansıtmak istedi. Fotoğraf alanında "yeni nesnellik" (Neue Sachlichkeit) akımının en önemli izleyicilerinden biri oldu. Die Welt ist schön (1928; Dünya Güzeldir) adlı kitabını bir ölçüde yeni nesnellik akımının manifestosu olarak ortaya koydu. Bu tanımlama önceleri gerçeği olduğu gibi yansıtmada ürkütücü uç noktalara giden bir grup Alman ressam için kullanılmıştı.


Renger-Patzsch'ın doğa ve sanayi fotoğrafları, hiçbir yardımcı araca başvurulmadan çekilmiş yalın resimlerdir; ama öte yandan hepsi de basit birer belge olmanın üstünde nitelikler taşıyan yapıtlardır. Essen'deki Folkwang Müzesi'nin fotoğraf bölümünü kurdu ve ilk yöneticisi oldu.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa