15 Mayıs 2012 Salı

Çalışma Belleği (RAM)

Çalışma Belleği (RAM)

Çalışma belleği PC dünyasında Random Access Memory kelimelerinin baş harflerinden oluşan RAM adı ile tanınır.

Bilgisayara klavye vasıtası ile girilen bilgiler ilk olarak buraya yerleştirilir. Çalışma belleğinde bilgi ve programlar geçici bir süre saklanır, buradaki değerler değiştirilip silinebilir. MS-DOS işletim sistemi de RAM’ın bir kısmını kullanır. Bilgisayar kapandıktan sonra çalışma belleğindeki bütün bilgiler silinir.

Çalışma belleğinin büyüklüğü (kapasitesi} KByte = Kilobyte yada MByte – Megabyte ile ölçülür. (Kılobayt ve Megabayt diye okunur) 1 byte’ın kabaca bir harfe karşılık geldiğini kabul edersek; 1MByte= 1024KByte, buda 1024000 harf eder. Bu da yaklaşık olarak 400 daktilo sayfası yazıya eşittir.

MS-DOS işletim sistemi 640 KByte’ın üzerindeki RAM‘ı uygulama programları ile daha hızlı çalışabilmek için bir nevi ara bellek olarak kullanabilir. Eğer yalnız DOS ve DOS uygulamaları tle çalışıyorsanız, PC’nizde 1-2MByte çalışma belleği yeterli olacaktır.

Ancak Windows uygulamalarını kullanmak istiyorsanız, PC’nizde en az 2 4 MByte RAM bulunmasını tavsiye ederiz.

İster DOS, isterse VVindovvs altında olsun teknik resim (CAD) veya grafik uygulamaları gib yoğun aritmetik işlemlerin yapıldığı programlar için 2-8 MByte’a gerek vardır.

ihtiyacınız olan RAM’ı tespit etmek için çalıştığınız programlardan başka, bilgisayarınızın tipini de dikkate almalısınız. Mesela 80286 gibi nispeten yavaş bir bilgisayara, 8 MB RAM taktırmanız gereksizdir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa