15 Mayıs 2012 Salı

Pagerank Nedir? Ne Değildir? Nasıl Yükselir?

PageRank: Nedir
Pagerank, Google algoritmasında, hakkında en çok yanlış bilgi edinilen bir faktördür. Birlikte PageRank hakkında ne bilip ne bilmediğimize bir bakalım.
Google PageRank değeri, Google’ın bir sayfaya verdiği değer ve bir sayfanın sahip olduğu bağlantılarla yapılan bir hesaplama şeklinde tanımlanabilir. Toolbar değeri olarak bilinen 0 ile 10 arasındaki değerler ile belirtilir. Gerçek Pagerank değeri ise 0 -1 arası olarak hesaplanır. Google Arama motoru, Stanford’da doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998 yılında kurulduğunda, arama sonuçlarını patentli PageRank tekniği üzerine geliştirdiler. Bu sebeple PageRank patenti de Google’a değil Stanford Üniversitesi’ne aittir.
PageRank: Ne Değildir
PageRank bir sayfanın arama motorları sonuçlarındaki değeri ile aynı şey değildir. Bu genel olarak bilinen bir yanlıştır. Bu durumu şu şekilde düşünebilirsiniz: Bir sayfanın bütün arama motorlarında değeri olabilir ancak sadece Google’da PageRank değerine sahiptir.
Pagerank SEO için tek gösterge değildir. Takip etmeniz gereken bir şey değildir. Bir sayfanın değerini en iyi belirten ölçüt değildir!
PageRank: Daha Önce Ne İdi ve Bugün Nedir


Google geliştikçe Pagerank’te zamanla değişiklik göstermiştir. Google’ın teknoloji sayfasında kendi yaptığı açıklamaya göre;
—————————————————————————————————
  • PageRank Teknolojisi:PageRank, 500 milyondan fazla değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemi çözerek web sayfalarının önemini ölçmektedir. Doğrudan bağlantıları saymak yerine, PageRank, Sayfa A’dan Sayfa B’ye bir bağlantıyı Sayfa A’nın Sayfa B’ye verdiği bir oy olarak yorumlamaktadır. Ardından PageRank bir sayfanın önemini aldığı oy sayısına göre değerlendirir.PageRank ayrıca, bazı sayfalardan gelen oylar daha yüksek değerde olduğu ve bu nedenle bağlı sayfaya daha yüksek değer kazandırdığı için, oy atan her bir sayfanın önemini de dikkate almaktadır. Önemli sayfalar daha yüksek bir PageRank alır ve arama sonuçlarının en üstünde görünür. Google’ın teknolojisi, bir sayfanın önemini belirlemek için web’in ortak bilgilerini kullanmaktadır. Sonuçlarda hiçbir insan müdahalesi veya yönlendirmesi yoktur, bu nedenle kullanıcılar, ücretli sıralama ile bozulmamış nesnel bilgi kaynağı olarak Google’a güvenebileceklerini görmektedir.

—————————————————————————————————

Ne Biliyoruz

  • Toolbar Pagerank, gerçek Pagerank ile aynı değildir; gerçek Pagerank’in geçen süre zarfında aldığı en iyi değerin tahmini bir değeridir.
  • Gerçek Pagerank 500 milyondan fazla değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemin çözülerek yapıldığı bir ölçümdür.
  • Gerçek Pagerank bir sayfanın diğer sayfalardan aldığı bağlantıların önemine göre hesaplanan bir değişkendir.
Ne Bilmiyoruz

  • Pagerank’in gerçekten nasıl hesaplandığını bilmiyoruz.
  • Nasıl bir değere sahip olduğunu bilmiyoruz.
  • Toolbar Pagerank değeri geçmişteki gerçek değerin ortalama bir göstergesidir.  Ancak gerçek değerin anlık olarak ne olduğunu bilmiyoruz.
  • Bazı sayfaların neden çok yüksek değerlere sahip olduğunu bilmiyoruz. Çünkü toolbar değeri gerçek değerin tam olarak yansıması olmayabiliyor.


Artık PageRank Hakkında Daha Fazla Bilgiye Sahibim, Peki PageRank’i Nasıl Yükseltebilirim

Doğal Yoldan Yükselme - Sitenize ilgi çekici, orjinal sayfalar bulundurun. Bu sayfalar başka site sahiplerini etkileyebilir ve sayfanıza bağlantı verebilirler. En iyi Pagerank değeri yükseltme yöntemi de budur.
Bağlantıları Kendiniz Etkileyin - Aşağıda belirtilen yöntemler ile sayfalarınıza bağlantı bulabilirsiniz.
Dizinlere Sitenizi Kayıt Edin – DMOZ gibi kaliteli dizinlerin sayfanıza verdiği linkler siteniz için değerli olur.
Makale Yazarak – Başka sitelere sitenize link vererek makale yazabilirsiniz.
Blog Ziyaretçiliği – İçeriğe ihtiyacı olan blogları tespit edin ve bu bloglara sayfanıza bağlantı vererek orjinal ve değerli post paylaşın.
Forumlara Katılım – Sitenizin içeriğiyle ilgili forumlara kayıt olun. Bu forumlarda sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz, ya da paylaşımlarınızda sitenize bağlantı verebilirsiniz. Sitenizin içeriğiyle ilgili olmayan sitelerden bağlantılara sahip olmanız hiçbir şey ifade etmeyebilir.
Bağlantıları kendiniz etkileyin bölümünde verilen tekniklerin Google tarafından değeri giderek düşürülmektedir. Bu şekilde fayda sağlamanız mümkündür ancak uzun vadeli düşünecek olursanız başarıyı içeriğinizin etkileyiciliğiyle ve sayfalarınızın faydalılık derecesiyle elde edebileceğinizi hiçbir zaman unutmayın.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa