14 Haziran 2012 Perşembe

Davutoğlu'ndan Afganistan mesajı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgesel işbirliğinin Türk dış politikasının önceliklerinden biri olduğunu söyleyerek, "Bu vizyon, iki kardeş ülke olarak gördüğümüz Afganistan ve Pakistan ile yaptığımız Üçlü Zirve Süreci'ne de yansımıştır" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kabil'de düzenlenen "İstanbul Süreci: Bölgesel İşbirliği için Yeni Bir Gündem - Asya'nın Kalbi Bakanlar Toplantısı"nın açılışında konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye konferansa katıldığı için teşekkür ederek başladı. Davutoğlu, sekiz ay önce bölgede daha iyi bir gelecek için başlatılan İstanbul Süreci'nin eşbaşkanlığını Afgan mevkidaşı Zalmay Resul ile birlikte yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Afganistan ve diğer ülkelere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bölge ülkelerinin ilk kez barış ve istikrar için seslerini yükselttiği Kabil deklarasyonunun 2002'de ilan edilmesinden bu yana önemli yol kat edildiğini kaydeden Davutoğlu, bölgenin eşsiz özelliklere sahip olduğunu, insan kaynağı, kültürel miras ve aynı zamanda ekonomik potansiyel bakımından oldukça zengin bir konumda bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Afganistan, tam da Asya'nın kalbinde bulunmaktadır. Bu yüzden Afganistan; güvenli, istikrarlı ve müreffeh olmazsa, çevresinin de güvenli ve zengin olması mümkün değildir. İnanıyoruz ki, İstanbul Süreci ile harekete geçirilen olumlu enerji, istikrarlı ve müreffeh bir bölge için yürütülen çabaları güçlendirecektir" diye konuştu.

Günümüzde sorunların sınırları aşan bir özellik kazandığına işaret eden Davutoğlu, ülkelerin karmaşık zorluklarla tek başlarına mücadele etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sorunlar sadece bölgesel sahiplik ve işbirliği sayesinde aşılabilir. Terörizmle mücadele, aşırıcılık ve uyuşturucuyla mücadele konularında ortak çıkarlarımız var. Bölgedeki bir ülkenin bu ve benzeri zorluklara karşı koymadaki başarısı ya da başarısızlığının, kaçınılmaz olarak diğer bölge ülkeleri üzerinde etkisi olmaktadır. Bu nedenle sürekli gelişen bölgesel işbirliğine ihtiyacımız bulunmaktadır."

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa