27 Haziran 2012 Çarşamba

Gelirler Kontrolörü

Gelirler Kontrolörlerinin Misyonu, Görevleri ve Yetkileri:

Gelirler Kontrolörleri Maliye Bakanlığı bünyesinde büyük mükellefler nezdinde üst düzey vergi incelemesi, Gelir İdaresi’nin her türlü iş ve işlemlerinin teftişi, maliye personeli’nin soruşturması, eğitilmesi, karapara aklamanın önlenmesi ve yolsuzlukla mücadele gibi asli görev ve fonksiyonları ifa etmektedir. Ayrıca yurt içinde ve dışında ekonomik ve mali konularda bilimsel araştırma ve incelemeler yapmakta ve mali mevzuatla ilgili görüş ve önerilerde bulunmaktadır.

Bu görev ve yetkilerle birlikte çeşitli kanun ve idari mevzuatla da kendilerine birçok önemli yetki verilen Gelirler Kontrolörleri bu şekilde sadece Maliye Bakanlığı’nın değil devletin diğer Bakanlık ve kurumlarının ihtisas gerektiren denetim sürecinde de aktif olarak yer almaktadır.

Etkinlik, yetkinlik, bağımsızlık, tarafsızlık, mesleki özen ve etik değerlere sahip olma gibi uluslar arası denetim ilke ve prensiplerine kurulduğu günden bu yana taşıyan Gelirler Kontrolörleri, Maliye Bakanlığı’nın ve Gelir İdaresi’nin mevcut güven ve saygınlığının kazanmasında ve sürdürmesinde büyük pay sahibidir.

Gelirler Kontrolörü,kurul bilinci ve kültürüne sahip, değişime açık, ileri ve özgün düşünce ve yüksek temsil meziyetlerini bünyesinde barındıran disiplinli bir kişiliği ifade eder.

Bir kariyer mesleği olan Gelirler Kontrolörleri almış oldukları üst düzey eğitim, sahip oldukları bilgi birikimi, tecrübe ve etkinlik ile çağdaş denetim ilke ve tekniklerini kullanarak mükellef ve gelir idaresinin eğitiminin gerçekleştirilmesini de sağlayarak vergi ahlakı ve bilincinin yerleştirilmesi çabalarına çok önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Ayrıca mesleki kıdem ve “üstadlık” esası çerçevesinde kişilikleri mesleğin gerektirdiği niteliklere uygun hale getirilen ve böylece konusunda ihtisas sahibi ve her yönden örnek alınabilecek Gelirler Kontrolörleri yetiştirilmektedir. Böyle bir yetiştirilme sonucudur ki; yaptıkları denetimin güvenilirliğinin ve kalitesinin teminatı bizzat Gelirler Kontrolörünün kendisi olmaktadır.

Üst düzey vergi denetimi yaparak kayıtdışılıkla, karapara incelemesi yaparak suç ve terör odaklarıyla, teftiş ve soruşturma yaparak rüşvet ve yolsuzluklave nihayetinde yoksulluklamücadeleeden Gelirler Kontrolörleri kuruldukları günden bu yana üstlendikleri tüm görevleri başarıyla yerine getirmiş olmanın haklı gururuyla geleceğe güvenle bakmaktadırlar.

Gelirler Kontrolörlerinin çeşitli kanunlardan aldığı görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda ayrıntılı olarak verilmiştir.

Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 43 üncü maddesinde Gelir İdaresinin “her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili olarak; teftiş, inceleme ve soruşturma işleriyle kanunlar ve diğer mevzuatla kendilerine verilen görevleri” yapacakları belirtilmiştir.

16.05.2005 tarih 25817 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinde Gelirler Kontrolörlerinin vergi incelemesi ve denetimini yapacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun değişik 135’inci maddesinin ikinci fıkrası, Gelirler Kontrolörleri ve Stajyer Gelirler Kontrolörlerinin “her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haiz” oldukları; 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 134’üncü maddesi, Gelirler Kontrolörlerinin” her hal ve takdirde, harçları tahsile salahiyetli memurların hesaplarını teftiş ve kontrole yetkili bulundukları ve 4208 sayılı “Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi”ne ilişkin Kanunun 3’üncü maddesinin iki ve üçüncü fıkraları da Gelirler Kontrolörlerinin karapara aklama suçunun araştırılması ve incelenmesi ile görevli ve yetkili oldukları belirtilmiştir.


646 sayılı VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞININ KURULMASI AMACIYLA BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ile 10.07.2011 tarihi itibariyle Vergi Denetmenleri, Maliye Müfettişleri, Gelirler Kontrolörleri ile Hesap Uzmanları Vergi Müfettişi ünvanı altında birleşerek tek denetim birimi haline gelmiştir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa