14 Haziran 2012 Perşembe

Hillary Clinton Rusya'yı uyardı

Rusya'yı uyardı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Rusya'nın, Suriye konusunda kendileriyle birlikte hareket etmemesi durumunda bölgede isteklerini risk altına atacağını söyledi.

Suriye'deki durumun iç savaşa doğru gittiğini savunan Clinton, “Artık, Rusya ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri dahil, uluslararası toplumdaki herkes için, Esed ile tek ses halinde konuşma ve şiddetin durması ile siyasi değişime uzanan plan için Annan ile anlaşmaya varması yönünde ısrar etme zamanı” diye konuştu.

Rusya'nın, Suriye'de barış ve istikrarın tekrar sağlanması ve bölgeyle ilişkisini korumayı istediğini söylediğini hatırlatan Clinton, “Eğer Rusya şimdi daha yapıcı biçimde hareket etmezse, tüm istediklerini risk altına atar" dedi.

Hindistan'ı ziyaret eden Clinton, Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Somanhalli Mallaiah Krishna ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

SİLAH TARTIŞMASI

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un, kendisinin gündeme getirdiği "Rusya, Suriye'ye saldırı helikopterleri satıyor" yönündeki iddasını reddetmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Clinton Rusya'yı, Suriye ile bağlarını tamamen koparması ve tüm ilave destek ve teslimatları durdurması için defalarca çağrı yaptıklarını söyledi.

Clinton "Açıkçası, kendilerinin de doğrulamasından biliyoruz ki bu teslimatı yapmaya devam ediyorlar" dedi.

Ancak Lavrov, saldırı helikopterleri sattıkları iddiasını yalanlamış, Suriye'ye hava savunma sistemleri sattıklarını, bunun da uluslararası hukuka uygun olduğunu söylemişti. Lavrov ayrıca ABD'nin Suriyeli muhaliflere, Şam yönetimine karşı savaşmak için silah sağladığını iddia etmişti.

Clinton ise ABD'nin Suriyeli muhaliflere askeri destek vermediğini ileri sürdü. ABD Dışişleri Bakanı "Sadece Suriyelilerin acılarını azaltmaya yardımcı olmak için insanı ve tıbbi yardımda bulunduk" dedi ve muhaliflere öldürücü olmayan askeri donanım verdiklerini belirtti.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa