5 Haziran 2012 Salı

WAV nedir?

WAV, İngilizce dalga anlamına gelen Wave kelimesinin ilk üç harfinin alınmasıyla oluşturulmuştur. Sayısal ortamda hiçbir sıkıştırma yöntemi uygulamadan ses saklama biçimidir. IBM ve Microsoft'un küçük ses kayıtlarını herhangi bir bilgisayarda çalmak için geliştirdiği ses dosyası formatıdır.

Yaygın olan formatlar arasında en basitlerinden biridir. Windows 3.1'den bu yana Windows ortamında ses dosyalarının ana formatı olarak kulanılmaktadır. WAV (.wav) uzantısıyla tanımlanır. Öncelikle kişisel bilgisayarlarda kullanılmasına rağmen, internetteki küçük müzik dosyaları için de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Apple ve Macintosh tarafından da geçerli ve kullanılabilir bir format olarak kabul edilmektedir. Yapısı çok basittir. Mp3 ve diğer sıkıştırılmış formatların aksine WAV'lar sadece sayısallaştırılmış seslerdir.

Çok yer kaplarlar, ancak basittirler ve herhangi bir bilgisayarda kaliteli ses verebilirler.

WAV üç kısmdan oluşur. Bunlardan birincisi dosyayı WAV olarak adlandıran kısımdır. Ikinci kısım değişkenlerin nitelendirildiği kısımdır. (örn: örnekleme frekansı). Uçüncü kısımdaysa asıl bilgi yani müzik parçası depolanır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa