15 Mayıs 2012 Salı

İdam Cezası Uygulaması Geri Gelecek Mi?

İdam Cezası Tartışması
Kayseri’de Ramazan Bayramı’nda kaybolan 3 çocuğun vahşice öldürüldüğü tespit edildikten sonra idam cezası uygulamasının geri gelip gelmeyeceği tartışılmaya başlandı.
TBMM başkanı Mehmet Ali Şahin idam cezasının geri gelmesinin zor olduğunu bildirdi.
BBP lideri Yalçın Topçu ahlaki, ekonomik ve bölücü teröre bulaşanlar için idamın geri getirilmesini istedi. İdam cezasının kaldırılmasının vahşet ortamına yol açmasından yakındı.
AK Partili Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu idam cezasına karşı olmadığını söyledi ve yasalarda idam cezasının olması gerektiğini her zaman savunduğunu bildirdi.
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun ise yasağın geri gelip gelmemesi konusuna “Çok zor bir soru” olarak yorum yaptı. Bir hukukçu olarak değil ancak bir birey olarak vahşice cinayet işleyenlerin yaşama hakkı olmadığını düşünündüğünü söyledi. Ancak yine de cazanın geri gelmesi Avrupa Birliği’nden bizi uzaklaştıracağını ve ciddi sakıncalar doğuracağını sözlerine ekledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, idam cezasını tartışmanın demokrasi ayıbı olacağını belirtti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise idam cezasının geri getirilmesini suçla mücadelede etkili bir yaptırım olacaksa değerlendirebileceklerini ve tercihlerini milletin değerlerinden yana yapacaklarını söylerken, “Hükümet ivedilikle tavrını ortaya koymalıdır” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman bir hekim ve sosyal demokrat olarak öldürmeye karşı olduğunu söyledi. Bunun yerine çocuklara tecavüz edenlere en ağır hapis cezalarının verilmesi gerektiğini söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de 21. yüzyılda idam cezasının söz konusu olmaması gerektiğini ancak apır suç işleyenlerin müebbet hapis ile cezalandırılması gerektiğini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de bir katliamın başka bir katliamla kapatılmaması gerektiğini bu yüzden idam cezasına karşı olduğunu ve cezaların ağırlaştırılması gerektiğini belirtti.
BDP’nin hukukçu Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 21. yüzyılda idam cezasının geri gelsin mi gelmesin mi tartışmasını talihsiz buldu. Ağırlaştırılmış müebbet gibi bir mekanizma varken, idamı tartışmaya açmanın ‘iyi niyetli’ olmadığını söyledi.
Kaplan, idamın çocuklar üzerinden siyası alana aktarılmak istenen bir konu olduğunu belirtirken, “Bugün çocuklar der. Yarın büyüklere yönelik vahşice öldürmeler der. Bu lokal bir suç üzerdinden idamı geri getirmeye çalışmaktır. Türkiye idam ayıbından kurtulmuşken, bu akan suyu geriye doğru akıtmak istemekdir” dedi.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak idam cezasına karşı olmadığını söyleyen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu esefle kınadığını söyledi.
BBP Genel Başkanı Topçu, bugün Abdi İpekçi Parkında partinin Ankara İl Başkanlığınca “idam yasasının geri getirilebilmesi için” başlatılan olan imza kampanyasına katıldı.

1 Yorum:

saat: 15 Mayıs 2012 04:21 , Anonymous Anonymous dedi ki...

tartışılır

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa