15 Mayıs 2012 Salı

MS-WİNDOWS nedir?

MS-WİNDOWS nedir?

MS-WİNDOWS son zamanlarda oldukça sık kullanılan bir programın adıdır. Microsoft firması tarafından 1985 yılında ilk versiyonu piyasaya çıkan Windows, 1990 yılında Windows 3.0 ile hakiki bir patlama yaptı. Bu tarihden itibaren MS-DOS işletim sistemi yüklü PC’Ier için Windows vazgeçilmez bir grafik tabanlı DOS destekleyici program olarak kullanılmaya başlandı.

DOS destekleyici program diyoruz, çünkü Windows DOS işietim sisteminin hemen bütün özelliklerinden çabuk ve kolay bir şekilde faydalanma imkanı sağlamaktadır. Windows’la çalışırken komut ezberlemeye gerek yoktur. Çünkü programlar yaptıkları işe uygun çeşitli simgelerle ekranda temsil edilirler. Bu simgeleri seçerek bunlara bağlı olan uygula maları çalıştırabilirsiniz.

Windows çalıştırdığınız her uygulama için ayn bir pencere açar. Bu ne denle olsa gerek bu programa Wındows, Türkçe karşılığı “pencereler” isrnı uygun görülmüştür. Ekranda aynı anda birden fazla pencere açık olabilir. Buradan anlaşılması gareken, Wıııdows ile aynı anda bircimi farla uygulama ile çalışılabilir.

Mesela bir yanda disket üzerine dosyalar kopyalanırken, bir kelime işlem programı ile metinlerinizi yazmaya devam edebilirsiniz,

Windows bunlardan başka bir çok hazır uygulama programı sunmaktadır. Basit metinleri kolayca yazabileceğini; bir kelime işlem programı ile oldukça iyi bir çizim programına sahiptir. Ayrıca telefon defteri ve ekranda görüntülenen bir saat Windows ile elde ettiğiniz imkanlardan yalnızca bir kaçıdır.

Özellikle Türkiye için şu an son versiyon olan Windows 3.1′in bambaşka bir önemi vardır. Çünkü Windows 3.1 ‘den itibaren Türkçe versiyona sahiptir.

Bu sayede Windows ve dolayısıyla PC ile çalışmak için yabancı dil bilme zorunluluğu kısmende olsa ortadan kalmıştır. Ayrıca VVindovvs 3.1 ile değişik büyüklükteki Türkçe harfleri kullanabilirsiniz. MS-Windows 3.1′in Türkçe versiyonu bu kitabın-’4. Bölümünde detaylı olarak anlatılmıştır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa